Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.editorKayaardı, Semra
dc.contributor.editorÇağındı, Özlem
dc.contributor.editorDağbağlı, Seval
dc.date.accessioned2020-07-01T09:05:35Z
dc.date.available2020-07-01T09:05:35Z
dc.date.issued2012-12
dc.identifier.isbn9789758628292
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12481/10582
dc.description.abstractÖnemli ölçüde protein açığı bulunan ülkemizde özellikle hayvansal protein açığının kapatılması için mevcut hammaddelerin verimli bir şekilde kullanımına özen gösterilmesi önemli bir konudur. Bu durum hem ülke ve hem de dünya ekonomisi açısından önemlidir. Bu anlamda mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış et (MAE)’lerin, et teknolojisine katkısı dikkat çekicidir. Mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış et (MAE); gövde/karkas üzerindeki etin normal yollarla ayrılmasından sonra kemik üzerinde kalan etlerle, et kemik ayrımı pahalıya mal olan yumurta verimini tamamlamış anaç tavuk etleri ve balık etlerinin mekanik olarak ayrılması işlemidir. Günümüzde binlerce ton kırmızı ve beyaz et, mekanik olarak kemiklerinden ayrılarak ileri derecede işlenmiş et ürünleri üretiminde kullanılmaktadır.Mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış piliç eti, yoğunluğu ve düşük maliyetinden dolayı emülsifiye et ürünlerinin üretiminde sıkça kullanılmaktadır.Son 20 yılda Türkiye’de de piliç eti tüketiminde bir artış gözlenmekte, özellikle piliç but, göğüs ve kanat gibi parçalara olan talep sürekli artmaktadır. Artan talep nedeniyle piliç karkasının göğüs kafesi, sırt ve boyunu içeren yaklaşık % 40'lara varan kısmı geride kalır. Bu kalan parçalar genellikle mekanik olarak kemiklerinden ayrılarak islenir ve teknolojiye kazandırılır.Yüzeylerinde yenilebilecek birçok et mevcut olan bu bölgelerin etleri mekanik olarak ayrılarak ekonomiye dahil edilebilmektedir. Mekanik olarak ayrılmış etler yüksek emülsiyon stabiliteleri, emülsiyon kapasiteleri ve su tutma özellikleri yanında çok ucuz olmaları ile hayvansal protein kaynağı olarak et teknolojisinde salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinin üretimi yanında köfte, burger tipi ürünlerin üretiminde kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Lizin, löysin ve histidin gibi esansiyel aminoasitleri içermesi gibi tüm bu olumlu etkilerinin yanında başka bir takım olumsuz özelliklerinden dolayı, ileri işlenmiş ürün üretiminde kullanımı kısıtlanmaktadır. Mekanik olarak ayrılmış etlerin ürün içindeki fonksiyonel özelliklerini geliştirmek için çeşitli modifikasyonlar yapılması ve elde edilen ürünlerin kalsiyum, demir, flor ve fosfor gibi mineral maddeler ile protein, yağ ve rutubet gibi kimyasal bileşimi ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden standart kriterler koyularak bu özelliklerin uygunluğunun denetlenmesi önemlidir. Böylelikle mekanik olarak ayrılmış etler, işlenmiş ürünlerde daha güvenli ve daha denetlenebilir bir kullanım alanı bulacaktır.tr_TR
dc.description.sponsorshipKESKİNOĞLU TAVUKÇULUK VE DAMIZLIK İŞL. SAN. TİC. A.Ş. LEZİTA AYBAK NATURA GIDA ANALİZ LAB. AKADEMİK GIDA SFINC GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BARENTZ GIDA VE KİMYA TİC.LTD.ŞTİ. MULTIVAC AMB.MAK.SAN.TİC.A.Ş. NAZAR TIP MED.REK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ELİT MÜM. İTH. İHR. VE TİC.LTD.ŞTİ. SİNERJİ GIDA KİMYA TEKSTİL LTD. ŞTİ GMT GIDA KATKI MAD.PAZL.LTD.ŞTİ. GALETAŞ GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. DIVERSEY KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş. BRENNTAG KİMYA TİC. LTD. ŞTİ. VEMAG MAKİNE SAN. TİC. LTD. ŞTİ PACOVIS TÜRKİYE TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ. HALİS HELVA VE LOKUM ÖZGÜR TARIM A.Ş. MANİSA VETERİNER HEKİMLER ODASI MANİSA’YI MESİR’İ TANITMA VE TURİZM DERNEĞİtr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherCelal Bayar Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectPSEtr_TR
dc.subjectKanatlı eti ürünleritr_TR
dc.subjectEmülsiye et ürünleritr_TR
dc.subjectSalmonellatr_TR
dc.subjectC. jojinitr_TR
dc.subjectIsıl işlemtr_TR
dc.subjectSucuktr_TR
dc.subjectMekanik olarak ayrılmış ettr_TR
dc.titleII. et ürünleri çalıştayıtr_TR
dc.title.alternative"İşlenmiş kanatlı eti ürünleri"tr_TR
dc.typeKitaptr_TR
dc.contributor.MCBUauthorKayaardı, Semra
dc.contributor.MCBUauthorÇağındı, Özlem
dc.contributor.MCBUauthorDağbağlı, Seval
dc.contributor.departmentFakülteler > Mühendislik Fakültesi > Gıda Mühendisliğitr_TR
dc.identifier.ORC-ID0000-0003-1747-0976tr_TR
dc.identifier.ORC-ID0000-0002-6436-9208tr_TR
dc.identifier.ORC-ID0000-0001-9465-0116tr_TR
dc.identifier.categoryOfPublishedMaterialKitap - Ulusaltr_TR
dc.description.bibliographicKayaardı, S., Çağındı, Ö. ve Dağbağlı, S. (2012), II. Et Ürünleri Çalıştayı "İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünleri" Bildiri Kitabı, Manisa: Celal Bayar Üniversitesi.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster