BİLİŞSEL YÖNLÜ DÜRTME İLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ SAĞLIKLI İÇECEK TERCİH ETMEYE YÖNELTME
Date
2020Author
İlayda İPEK
Sumeyra DUMAN
Gözde AKDENİZ
Mehmet GÖKLEN
Metadata
Show full item recordAbstract
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en önemli kamu sağlık sorunlarından biri olarakgösterilen fazla kilo ve obezite, önlenebilmesi için sağlıklı beslenme davranışlarınınzaman içerisinde sürdürülebilir olmasını gerektirmektedir. Buradan yola çıkarak, bu çalışmanıntemel amacı bilişsel yönlü dürtmeler (açıklayıcı besin etiketlemesi, değerlendirmelibesin etiketlemesi ve görünürlük iyileştirmesi) yoluyla tüketicilerin sağlıklı ürün tüketimineyöneltilip yöneltilemeyeceğini araştırmaktır. Bu doğrultuda, çalışmada tek gruplutest öncesi ve test sonrası ölçüme dayalı, 5 farklı aşamadan oluşan ve yaklaşık 2 ay sürenbir deneysel tasarım kullanılmıştır. Deney sahası olarak üniversite kantini belirlenmiş vekantinden alışveriş yapan tüketicilerin soğuk içecek alım tercihlerinde bilişsel-yönlü dürtmemüdahalelerinin etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmanın bulguları görünürlükiyileştirmesi dürtme tipinin sağlıklı beslenme davranışı üzerindeki en etkili bilişsel-yönlüdürtme müdahalesi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın bilindiği kadarı ile TürkiyePazarlama literatüründeki ilk uygulamalı araştırma olması sebebiyle beslenme davranışdeğişikliği yaratma çabalarına önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir.
Collections
- TR - Dizin [3877]