Show simple item record

dc.contributor.authorSerkan ERKAN;Ömer AKÇALI;Remzi Taçkın ÖZALP;Hüseyin Serhat YERCAN;Güvenir OKCU
dc.date.accessioned2020-06-30T10:27:25Z
dc.date.available2020-06-30T10:27:25Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citation0
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBek9EVTJOZz09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12481/2303
dc.description.abstract28 yaşında bayan hasta, sağ kasık bölgesinde şişlik, altı aydır devam eden ve giderek artan alt bel bölgesinde ağrı ve sağ ayak sırtı ve dış kısmında aralıklarla devam eden uyuşma ve karıncalanma yakınmaları ile başvurdu. Fizik muayenesinde palpasyon ile lomber spinöz çıkıntılar ve özellikle sağ tarafta daha belirgin olmak üzere paraspinal kaslarda ve inguinal bölgede hassasiyet saptandı. Lomber manyetik rezonans görüntülenmesinde L5-S1 disk mesafesinden köken alan ve sağ inguinal bölgeye uzanım gösteren psoas apse formasyonu izlendi. Bilgisayar tomografi eşliğinde psoas apsesinin ponksiyonundan elde edilen materyalin bakteriyolojik incelemesinde Mycobacterium tuberculosis etyolojik ajan olarak saptandı. Transperitoneal girişim ile apse drenajı ve irrigasyonu, posterior girişim ile lomber stabilizasyon uygulandı. Ameliyat sonrası 12 ay süreyle anti-tüberküloz ilaç alan hastanın çekilen lomber manyetik rezonans görüntülenmesinde apse oluşumu izlenmedi. 24. ay takibinde hastanın yakınmalarının geçtiği saptandı. Lumbosakral bölgeden köken alan psoas apsesinin eşlik ettiği Pott hastalığı literatürde çok nadir olarak bildirilmiştir.
dc.description.abstractA 28-year-old female presented with a palpable mass on her right groin and a 6- month history of progressively worsening low back pain. She also had intermittent numbness and tingle on the dorsum and lateral part of the right foot. Physical examination revealed tenderness with palpation on the lumbar spinous process and especially on the right paraspinal muscles and groin. A lumbar spine magnetic resonance imaging study demonstrated a psoas abscess originating from the L5-S1 disc space and extending to the right inguinal region. Computerized tomography-guided aspiration of a psoas abscess was performed and the aspiration material which subsequently grew in culture and were identified as Mycobacterium tuberculosis by biochemical reactions. Psoas abscess drainage and irrigation was performed with transperitoneal approach and lumbar stabilization was performed with posterior approach. Antituberculous mediation given for 12 months postoperatively. The lumbar spine magnetic resonance imaging study showed no evidence of psoas abscess at this time period. The patient was asymptomatic at the 24-month follow-up. Pott disease associated with psoas abscess originating from lumbosacral region was rarely reported in the literature.
dc.language.isotur
dc.titleLumbosakral bölgeden köken alan psoas apsesinin eşlik ettiği pott hastalığı
dc.title.alternativePott disease associated with psoas abscess originating from lumbosacral region
dc.typeFACT_PRESENTATION
dc.contributor.departmentCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;Tanımlanmamış Kurum;CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.nameOfPublishedMaterialJournal of Turkish Spinal Surgery
dc.identifier.volume20
dc.identifier.issue4
dc.identifier.startpage57
dc.identifier.endpage64
dc.identifier.issn/e-issn1301-0336;2147-5903


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • TR - Dizin [3877]
    TR - Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu

Show simple item record