METABOLİK DÜZENLEYİCİ BİLEŞENLERİN ve BAZI YEM KATKILARININ KARKAS KOMPOZİSYONU ve ET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Abstract
Son yıllarda yapılan çalışmalar gıdaların kalitesinin hayvanlara verilen yemin kalitesi ile yakından ilgili olduğunu ortaya koymuştur. Giderek artan dünya nüfusu ve yaşam standardının yükselmesi fazla miktarda ve iyi nitelikli hayvansal kaynaklı besinlerin üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Bunu sağlamak için, hayvanların bakım ve beslenmesi ile genetik yapısının iyileştirilmesi yanında, besi durumu ve verimlerini arttırmak amacıyla yem katkı maddelerinin kullanılması önemli yer tutmaktadır. Etin besin değeri genel olarak birçok metabolik düzenleyicinin kullanımı ile gelişmektedir. Literatürde birçok çalışmada metabolik düzenleyicilerin büyüme oranını arttırdığı, beslemenin etkinliğini geliştirdiği, lif oranını arttırdığı ve yağlılık oranını azalttığı ifade edilmektedir. Metabolik düzenleyici bileşenler yem katkı maddesi olarak kullanılabilen veya aşı şeklinde uygulanan bileşiklerdir. Başta hayvansal üretim ve hayvan refahının iyileştirilmesi, yemin besin değerinin arttırılması ve hayvansal üretim sırasında çevreye verilen zararın azaltılması yem katkılarının ve bu metabolik bileşenlerin etkin ve kontrollü kullanımı ile mümkün olacağı öngörülmektedir. In recent years, studies have revealed that the quality of foods is closely related to the quality of feed given to animals. An increasing world population and the living standard have required the production of excess and good quality foods of animal origin. To achieve this, besides the animal care and nutrition and the improvement of their genetic structure, using of feed additives is important in order to increase nutrient availability and efficiency. The nutritional value of meat has generally improved with the use of many metabolic modifiers. Many studies in literature have showed that metabolic modifiers increase growth performance, improve feed efficiency, increase fibre ratio and decrease fat ratio. Metabolic modifiers are compounds that are either used as feed additive or implemented as vaccine. It has been predicted that the improvement of animal production and animal welfare, increasing of the nutritional value of feed and reducing damage to the environment will be possible with the effective and controlled use of these metabolic components.
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpFNE5UWXdNQT09http://hdl.handle.net/20.500.12481/2693
Collections
- TR - Dizin [3877]