Show simple item record

dc.contributor.authorNECİP KUTLU;TEMEL KACIR;Beste MENTEŞE;Şüheda ALPAY;EROL OZAN
dc.date.accessioned2020-06-30T10:47:13Z
dc.date.available2020-06-30T10:47:13Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citation0
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpFM09EUXpNdz09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12481/3410
dc.description.abstractSon yılların yükselen değerlerinden biri olan Nörofizyolojik Öğrenme ya da diğer adıyla Beyin Temelli Öğrenme pek çok araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmaların bazılarında, beyin temelli öğrenmenin alt yapısını oluşturan bilişsel becerilerin ve duygusal durumların incelenmesi hedeflenir. Hafızlık Kur’an-ı Kerim’in tamamının ezberlenmesidir. Bizim çalışmamızda, hafızlık eğitiminin beyin üzerindeki ve beynin alt yapısının hafızlık üzerindeki etkisi incelendi. Amacımız, temel örgün öğretimi ve hafızlık eğitimi alan öğrencilerin aşağıdaki parametreler bakımından incelemek ve arasındaki ilişkileri analiz etmektir. Bu parametreler; Sürekli dikkat (COG), Seçici dikkat (SIGNAL), Muhakeme yeteneği (SPM), Görsel hafıza (TAVTMB), Tepki hızı-kalitesi (DT) gibi bilişsel yetenekler ile duygusal durumlar (CDI-ÇABTÖ)dır. Bilgisayarlı Viyana Test Sisteminde bulunan DT, SPM, COG, SIGNAL, TAVTMB testleri uygulanarak tepki verme hızı-kalitesi, nonverbal zekâ, sürekli dikkat ve seçici dikkatleri ölçüldü ve yine duygusal durumları anksiyete ve depresyon ölçekleri (ÇABTÖ ve CDI) ile değerlendirildi. Bulgular SPSS istatistik programı ile analiz edildi. Hafızlık eğitimini tamamlayanlarda eğitim sonrası DT, DT süre, SPM, SIGNAL süre ve TAVTMB değerlerinin eğitim öncesine göre anlamlı olarak yükseldiği saptandı (p<0,05). Sonuç olarak hafızlık eğitimi alan öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’i ezberleme sonrasında beynin kognitif becerilerinin yükselmiş olduğu tespit edildi. Bu yükselmenin nörofizyolojik öğrenme ile ilişkili olduğu ve hafızlık eğitiminin diğer bilişsel yeteneklere olumlu etki gösterdiği düşünüldü.
dc.description.abstractNeurophysiological learning, or Brain Based Learning, which is one of the rising values of recent years, has been the subject of many researches. In this type of researches, it is aimed to examine the cognitive skills and emotional states that constitute the back ground of brain-based learning. Hafiz is the memorization of the whole Quran. In our study, the effect of hafiz of Quran training on the brain and the effect of brain infrastructure on hafiz of Quran were examined. Our aim is to examine the basic parameters of formal education and memory education in terms of the following parameters and to analyze the relationships between them; We analysed the relationship between cognitive abilities such as Continuous Attention (COG), Selective Attention (SIGNAL), Reasoning Ability (SPM), Visual Memory (TAVTMB), Response Rate-Quality (DT) and emotional states (CDICARS). DT, SPM, COG, SIGNAL, TAVTMB tests in the Vienna Computerized Test System were used to measure response-quality, nonverbal intelligence, continuous attention and selective attention, and also to assess emotional states with anxiety and depression scales (ÇABTÖ and CDI). Results were analyzed with SPSS statistics program. It was found that DT, DT time, SPM, SIGNAL time and TAVTMB values increased significantly after pre-training (p <0,05). As a result, it was found that the cognitive skills of the students increased after memorizing the Quran. This elevation was thought to be associated with neurophysiological learning. Morover, memory training on hafis of quran has a positive effect on other cognitive abilities.
dc.language.isotur
dc.titleHAFIZLIK VE BEYİN
dc.title.alternativeHAFIZ OF QURAN AND BRAIN
dc.typeRESEARCH
dc.contributor.departmentMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ;MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.nameOfPublishedMaterialCelal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
dc.identifier.DOI-ID10.18026/cbayarsos.593819
dc.identifier.volume17
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage355
dc.identifier.endpage364
dc.identifier.issn/e-issn1304-4796;2146-2844


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • TR - Dizin [3877]
    TR - Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu

Show simple item record