Economic Analysis of Pesticide Use on Grape Growing: A Case Study for Manisa-Turkey
Abstract
Türkiye sebze ve meyvelerde ilaç kalıntılarını azaltmanın yollarını araştırmaktadır. Bağlarda ilaç kalıntıları riskini azaltmak için öncelikle ilaç kullanımının azaltılması hedeflenmektedir. Günümüzde işletme düzeyindeki masraflar ilaç ve ilaçlama masraflarını da kapsamaktadır. Bu araştırmada Turkiye'den seçilmiş bir bölgede üzüm yetiştiriciliğinde ilaç kullanımının işletme düzeyinde ekonomik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 72 üreticiden derlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üzüm yetiştiriciliğinin hektara değişken masrafları 3,497.85 $, hektara toplam üretim masrafları ise 4,923.35 $'dır. Toplam üretim masrafları içerisinde en önemli payı ilaç masrafları (%19.88) almakta, bunu sırasıyla arazi kirası (%19.66), gübre (%11.56) ve sulama masrafları (%11.31) izlemektedir. Ancak girdi kullanımı iklim koşulları ve girdi fiyatlarındaki değişmelere bağlı olarak değişebilmektedir. Hektara yapılan ilaç masrafı 978.70 $ ve ortalama üzüm fiyatı 0.32 $/kg olarak saptanmıştır. Dolayısıyla kar eşiği 3,058.44 kg/ha olarak hesaplanmıştır. Turkey have been trying to decrease pesticide residues in vegetables and fruits. There is firstly a growing desire to reduce pesticide usage in vineyards to decrease the risk of pesticide residues. Today, farm-level costs include the costs of the pesticides, and their application. This study was conducted to analyse the farmlevel economics of pesticide use on grape growing in a selected regions from Turkey. Data was collected from 72 grape farmers. According to results of the study, the variable and total costs per hectare for grape production is 3,497.85 $/ha and 4,923.35 $/ha, respectively. The biggest share for total costs are pesticide (19.88%), land rent (19.66%), fertilizer (11.56%) and irrigation (11.31%). However, these figures can change depending on the climatic conditions and variation in input prices each year. According to the results of this study, average costs for pests and average grape price were $978.70/ha and $0.32/kg, respectively. Therefore, break-even yield was calculated to be 3,058.44 kg/ha.
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpJeU56TTBOQT09http://hdl.handle.net/20.500.12481/3856
Collections
- TR - Dizin [3877]